Winnaars van het evenement zullen weglopen met mooie prijzenMatt Kieffer via Wikimedia Commons

Ayele Abshero uit Ethiopië behaalde vorig jaar de eerste plaats bij het mannenevenement.

Vrijdag organiseert de VAE de Standard Chartered Dubai Marathon - een internationaal evenement dat bekend staat om zijn snelle tijden en grote geldprijzen.

Vorig jaar zetten zowel mannen als vrouwen een verbluffend tempo op het vlakke parcours met vier mannen die finishten onder 2:05 en drie vrouwen die de finish passeerden onder 2:20. De race resulteerde in vier van de tien snelste mannenfinishes van het jaar, terwijl vrouwen een even sterke show hadden met vijf van de tien snelste tijden.

En hoewel de omstandigheden op de baan hielpen, deed de buit van de winnaars waarschijnlijk geen afbreuk aan de motivatie van de atleten.

In tegenstelling tot andere races, beloont het evenement in Dubai niet alleen de winnaar die op de eerste plaats eindigde met $ 200.000, maar biedt het de lopers op de tweede en derde plaats ook een solide geldprijs - respectievelijk $ 80.000 en $ 40.000.

U kunt dit vergelijken met de awards in de New York City Marathon 2011 —De grootste marathon ter wereld — waar winnaars weglopen met $ 130.000, winnaars die op de tweede plaats eindigen $ 65.000 en lopers op de derde plaats $ 40.000 claimen.

De Dubai Marathon 2011 werd vorig jaar gedomineerd door Ethiopiërs. Vier van de vijf beste vrouwen waren afkomstig uit dit Oost-Afrikaanse land. Dit jaar zullen de Ethiopiërs waarschijnlijk weer een sterke show hebben. Yemane Adhane, die afgelopen voorjaar Rotterdam won, komt aan de start, samen met Martin Lel die de evenementen in New York en Londen won. Tirfi Beyene, die eerste werd in Parijs en tweede in Berlijn, zal de vrouwen helpen vertegenwoordigen.